Özet Bilgi
TEDÜ Girişimcilik Ofisi olarak, ülkemizdeki ve dünyadaki sorunlara yenilikçi çözümler geliştirebilen bireyleri, bu çözümlerini başarılı birer ticari veya sosyal girişime dönüştürebilmeleri yolunda her konuda desteklemeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda geliştirdiğimiz Sanal Kuluçka Programı ile fikir aşamasından iş planına, ilk ürün/hizmet modellemesinden ticarileşmeye değin pek çok konuda girişimleri destekleyeceğiz. Eğer bir girişim fikrin varsa TEDU-GO Sanal Kuluçka Programı'na katılabilir, TEDU-GO ile girişimini hayata geçirebilirsin.
Sanal Kuluçka Programına Başvur
Uygulama Esasları
TEDU-GO Sanal Kuluçka Programı kapsamında belirlenen uygulama esasları altta belirtilmiştir.
Başvuruların Alınması
Girişimcilik Ofisi yılda iki kez Sanal Kuluçka Programı için başvuru çağrısı yapar. Bu çağrılar akademik takvimdeki yoğunluk gözetilerek belirlenir ve Girişimcilik Ofisi’nin internet sitesinde yayınlanır.
Başvurular, Ek-2’de yer alan form doldurularak Girişimcilik Ofisi’ne gönderilir.
Başvuruların Değerlendirilmesi
Başvurular altta yer alan Sanal Kuluçka Programı Değerlendirme Kriterleri ışığında Girişim Danışma Kurulu tarafından ağırlıklı ortalama metodu ile 1 puan üzerinden değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda 0.7 ve üzerinde puan alan girişimlerden asil liste oluşturulur. 0.6 dâhil olmak üzere 0.6 ile 0.7 puan arasında değerlendirilen girişimler yedek listeye alınır, 0.6 puanın altında kalan girişimler Kuluçka Programına dâhil edilmezler.
Sanal Kuluçka Programına katılamayan girişimler bir sonraki dönemde yeniden başvuruda bulunabilirler.
Sanal Kuluçka Programı Değerlendirme Kriterleri
- İnovasyon Düzeyi (Ağırlık: 0.25):
- İnovasyon düzeyi, projenin yenilikçi ve benzersiz olma derecesini ölçer.
- Örneğin, yaratıcı çözümler, sektöre getirilen yeni perspektifler değerlendirilir.
- Pazar Potansiyeli (Ağırlık: 0.25):
- Pazar potansiyeli, projenin hedef pazarda ne kadar büyüme potansiyeli taşıdığını değerlendirir.
- Pazar analizi, hedef kitlenin büyüklüğü, rekabet durumu gibi faktörler göz önüne alınır.
- Ekibin Yetenekleri (Ağırlık: 0.25):
- Ekibin yetenekleri, proje üzerinde çalışan ekip üyelerinin tecrübesi, bilgi birikimi ve iş birliği yeteneklerini değerlendirir.
- İlgili deneyim, eğitim geçmişi ve takım uyumu önemlidir.
- Sürdürülebilirlik ve Ölçeklenebilirlik (Ağırlık: 0.15):
- Sürdürülebilirlik, projenin uzun vadeli başarı şansını, çevresel etkileri ve toplumsal faydayı içerir.
- Ölçeklenebilirlik, projenin büyüme potansiyelini değerlendirir.
- Topluma Katkı Potansiyeli (Ağırlık: 0.1):
- Projelerin topluma katkı potansiyeli, sosyal sorumluluk, çeşitlilik ve toplumun genel refahına etki gibi faktörleri içerir.
Puan= (İnovasyon Düzeyi x 0.25) + (Pazar Potansiyeli x 0.25) + (Ekibin Yetenekleri x 0.25) + (Sürdürülebilirlik ve Ölçeklenebilirlik x 0.15) + (Topluma Katkı Potansiyeli x 0.1)
Sanal Kuluçka Programa Katılım
Sanal Kuluçka Programı için başvuruları toplamak üzere 3 haftalık çağrı dönemi belirlenir, çağrı dönemini takip eden 2 hafta içinde tüm başvurular değerlendirilir. 2 haftalık sürenin son iş gününde programa katılmaya hak kazanan asil ve yedek liste açıklanır.
Sanal Kuluçka Programı
Sanal Kuluçka Programı 6 ay + 6 ay şeklinde iki dönem halinde düzenlenir. Programa katılanlar için ilk 6 aylık dönemde eğitim ve mentörlük desteği verilirken ikinci 6 aylık dönemde girişimlerin talepleri doğrultusunda ve mevcut imkânlar dâhilinde destek sağlanır.
Sanal Kuluçka Programının ilk 6 aylık döneminde temel girişimcilik eğitimi verilir ve bununla birlikte Fikir Geliştirme, İş Planı, Prototip Hazırlama, Müşteri Geliştirme, Finansman ve Şirket Kurulumu konu başlıkları altında 14 haftalık mentörlük desteği verilir. Mentörlük desteği; Girişimcilik Ofisinin mentör ağı içinde bulunan kişiler tarafından, girişimlerin ihtiyaç alanlarına odaklanan eşleşmelerle gerçekleştirilir. Program kapsamında tüm destekler çevrimiçi ve yüz yüze olmak üzere hibrit bir modelde sürdürülür.
Sanal Kuluçka Programından Ayrılış ve Mezuniyet
Sanal Kuluçka Programına katılan girişimciler 3 aylık dönemler halinde; gelişen, gelişmesine ihtiyaç duyulan ve gelişim gösterilemeyen alanlarda değerlendirilmeye alınır. Değerlendirme süreci, girişimin programdan fayda sağladığına emin olmak ve sürdürülebilir iş modelinin gerçekleşmesi için önemli bir kilometre taşıdır. 3 aylık dönemlerde yapılan bu değerlendirmeler sonucunda ve her bir dönem için, girişimin programa devam etmesi ya da programdan ayrılması yönünde karar alınır. Girişimler bu değerlendirme sürecinden bağımsız olarak diledikleri zaman programdan ayrılabilirler.
Süreci başarılı bir biçimde yürüten ve 6 aylık dönemi tamamlayan girişimlerden şirket kurması beklenir. Şirketleşen girişimler programdan mezun olur. İlk 6 aylık dönemde şirket kurma aşamasına gelemeyen girişimler talep etmeleri halinde 6 ay süre ile desteklenmeye devam edilir. Bu süre içerisinde 3 aylık dönemlerde değerlendirmeye alınırlar ve ikinci 6 aylık dönemin sonunda mezun olurlar.